ENERGIAHATÉKONYSÁG

Az Off Grid házak energiafelhasználása és energiahatékonysága

ÉRDEKES INFORMÁCIÓK AZ IHOUSE REZSIMENTES HÁZAK ENERGIAIGÉNYÉRŐL

SZIGETELÉS ÉS ENERGIAIGÉNY

A jó szigetelés és a megfelelő orientáció ugyan csökkenti az épület hőenergia-igényét, de egyéb feladatok is hárulnak ránk az energiafelhasználás csökkentése érdekében. 

Az Off Grid ház nagy hangsúlyt fektet a vízfelhasználásra és kezelésre. Olyan víztakarékossági eszközöket használunk, amelyek a komfortérzetünket nem befolyásolják, de jelentősen hozzájárulnak a vízfogyasztásunk csökkentéséhez. A szürkevíz újrafelhasználása, sőt a szennyvíz kezelése és a keletkező fölösiszap felhasználása is tökéletesen megoldott egy Off Grid otthonban, így csatornahasználati díjat sem kell a jövőben fizetned. 

A hulladékgazdálkodási szempontok is részei egy Off Grid ház energiahatékonyságának. A keletkező hulladék lehető legnagyobb mértékű csökkentésére kell törekednie mindannyiunknak, ezt követően pedig meg kell oldanunk a helyszíni újrahasznosítást, a komposztálást is.

A hulladékot az építkezési során is figyelembe vesszük. Az építkezés csomagolóanyagai újrahasznosíthatóak, ezek elszállításáról minden esetben gondoskodunk, nem lebomló törmelékkel nem kell számolnod egyáltalán. 

Alkalmasság, élhetőség és alkalmazkodóképesség

A napfény erőssége, iránya egy adott év és napszakban, vagy az uralkodó szél is hatással lehet Off Grid otthonod energiahatékonyságára. Ezreket a tervezés során érdemes szintén figyelembe venni.

Az élhetőség is kulcsfontosságú a fenntartható Off Grid otthon tervezése szempontjából. A főbb lakóterek, például a nappali és az étkező ablakai kihasználják a déli tájolást, míg a a kevésbé üvegezett északi oldalon olyan helyiségeket érdemes elhelyezni, ahol a nappali fény kevésbé fontos, például a fürdőszobát, wc-t, tárolóhelyet, hálószobákat.

Az Off Grid ház viszonya a környezetéhez

Azoknak, akik etikus és környezetbarát otthont terveznek, nem csak az egyes épületek energiafelhasználására kell gondolniuk. Egyetlen épület sem létezik légüres térben, ezért figyelembe kell, hogy vegyük a leendő ház hogyan illeszkedik a környezethez. Egyszerűen hangzik. De nem az… Ez magában foglalhat olyan funkciókat is, mint az élelmiszer-termesztés leendő területének a kiválasztását, a kerékpártárolót, a műhelyt, a garázst, az otthoni iroda kialakítását. Az Off Grid ház a belső és külső határok elmosásával, lehetővé teszi olyan multifunkcionális  terek kialakítását, mint a veranda és a télikert amelyek közösségi térként, irodaként, könyvtárként is tökéletesen működőképesek.