OFFGRID

Melyek az Off Grid ház és élet legfontosabb részei, elemei?

Az Off Grid épületek energiahatékonyságának megoldása az energiamegtakarítás terén rejlő maximális potenciált valósítja meg. A ma elérhető technológiákkal anélkül növelhető az Off Grid épületek energiahatékonysága, hogy kompromisszumot kellene kötnünk az épület megjelenésében, a biztonságban, az általános komfortérzetben vagy hőérzetben. Ahhoz, hogy leendő Off Grid otthonunk valóban minimális környezetterhelést okozzon és energiahatékonyan működjön néhány alapvetéssel mindenképpen tisztában kell lennünk. Vizsgáljuk meg közelebbről, hogyan lehet alacsony energiafelhasználású, környezetbarát házat tervezni és építeni!

NÉZZÜK...

 1. A megújuló erőforrások nem a maximálisan rendelkezésre álló energia költséghatékony előállítását szolgálják, hanem energiafelhasználásod minimalizálásának a forrásai.
 2. Az elektromos berendezések napi fogyasztásának pontos mérése, megállapítása kulcsfontosságú, hogy a megújuló energiák Off Grid otthonodban a lehető leghatékonyabban kerüljenek felhasználásra. Ha túl magas a fogyasztásuk, érdemes őket leadnod újrahasznosításra, és helyette minőségi, hosszú élettartamra tervezett kis fogyasztású eszközöket vásárolnod. (A kis fogyasztású elektromos eszközökről itt olvashatsz bővebben)
 3. Az épület szigetelésén sosem szabad spórolnod. Minél vastagabb lesz, annál kevesebb fűtésre és hűtésre lesz majd szükséged. (A szigetelésekről itt olvashatsz bővebben)
 4. Ha az épületet déli tájolással tervezteted, lehetővé teszi, hogy annyi nyílászáród legyen, amennyi elegendő lesz ahhoz, hogy természetes fényforrásod legyen kora reggeltől egészen naplementéig, emellett napos idő esetén hozzájárul a lakótér hőmérsékletének az emeléséhez is. 
 5. Bármennyire is szeretnéd, de ne terveztess két, vagy több szintes házat, mert ennek gépészeti megoldási felesleges költségeket jelenthetnek számodra, továbbá idősebb korodban már kényelmetlenné válhat, ha kénytelenek leszel naponta többször is lépcsőzni, mert mondjuk az emeleten felejtettél valamit. 
 6. Ne terveztess nagy házat. Egy egészséges lakótér 4-5 fő számára 65-85 nm, azaz fejenként 16-20 nm. Egy ekkora ház mindent tud, amire szükségetek lehet. Ha ennél sokkal nagyobbra vágysz, számolnod kell azzal, hogy teljes értékű Off Grid életet nem tudsz majd élni. Vagy, ha igen, akkor valójában nem is egy ilyen életre vágytál.
 7. Napelemeidet lehetőség szerint ne a tetőre szereltesd fel, hanem biztosíts egy kb. 50 nm-es déli fekvésű területet a telkeden, amelyre egy masszív, horganyzott acélból készült szerkezetet tudunk telepíteni. (Az napelemes rendszerek rögzítéséről itt olvashatsz bővebben) Olyat, ami ellenáll akár a 150 km/h-s szélviharnak is. Ne dőlj be a csábító ígéreteknek, hogy zártszelvénnyel sokkal olcsóbban is megoldható. Ez a rendszer lesz ugyanis otthonod energiaellátásának az egyik legfontosabb helyszíne. Ez teszi majd lehetővé, hogy a téli időszakban, vagy erős szennyeződés esetén is könnyedén megtisztíthasd a paneleket. Így biztos lehetsz benne, hogy a napelemeid egész élettartamuk alatt mindig a maximális teljesítményre lesznek képesek. 
 8. Az épület alapozása során felejtsd el a betont. Nem csak drága, hanem rendkívül környezetszennyező és időigényes a telepítése is. Ha gyors, kedvező áron telepíthető, környezetbarát, földrengésbiztos alapot szeretnél, dönts inkább a német innováción alapuló, horganyzott acél talajcsavar technológia mellett, amely amelyek alá akár egy élelmiszertárolót, vagy egy kennelt is elhelyezhetsz. Ezek még a tundra jéghideg talajában is kibírnak több száz évet. (A talajcsavar technológiáról itt olvashatsz bővebben)
 9. Építkezz fából. A fa megújuló anyag, lélegzik, kiváló komfortérzetet nyújt és akár sokszáz évig is megőrzi eredeti állapotát. (A felhasznált faanyagokról itt olvashatsz bővebben)
 10. Felejtsd el az elektromos fűtőpaneleket. Az épület fűtését jó térelrendezéssel egyetlen magas hatásfokú kandallókályhával oldhatod meg. Nincs is szebb látvány annál, mint amikor egy hideg téli napon begyújtasz és kanapén üldögélve gyönyörködsz a lángokban. (A kandallókályhákról itt olvashatsz bővebben) Használj keményfa forgácsból préselt, alacsony nedvességtartalmú fabrikettet (A fabrikettekről itt olvashatsz bővebben), vagy hulladék fát. Egy fa csak annyi széndioxiddal terheli a környezetet, amennyit az életében megkötött. 
 11. Védd nyílászáróidat masszív zsalugáterekkel. Ez nem csak a szél, hanem a hideg, a hőség és a hívatlan betolakodók ellen is kellő védelmet nyújt. 
 12. Ne köss kompromisszumot, amikor Off Grid házadat építed. Az otthonodnak évekig, évtizedekig kell magas minőségen működnie. Ebbe nem fér bele, ha kizárólag a legolcsóbb Off Grid épületet és rendszert szeretnéd kialakítani. 
 13. Az Off Grid ház energiaellátásának és az energia tárolásának a kulcsa a tökéletesen összehangolt energetikai rendszer. Nem mindegy, hogy évente, vagy esetleg 25 évente kell valamit benne lecserélned. És az sem, hogy ha valami nem működik megfelelően, akkor nem lesz melegvized, villanyfényed és mosni sem tudsz, csak kézzel, mert a rosszul méretezett inverter (Az inverterekről itt olvashatsz bővebben) nem bírja el a megnövekedett teljesítményt. 
 14. Az olcsó napelem csak meglepetésként ad tartós használatot, stabil teljesítmény értékeket. Válassz csúcsminőségű napelemeket, hogy még a gyermekeid is használni tudják. ( A napelemekről itt olvashatsz bővebben). 
 15. Az energia tárolását akkumulátorokkal tudod megoldani. A piacon számtalan akkumulátort kínálnak napelemekhez, de közülük csak igen kevesen képesek évekig magas teljesítménnyel működni. És csak egyetlen olyan akkumulátor létezik, amelyik akár 25 évet is kibír. (Az akkumulátorokról itt olvashatsz bővebben)
 16. Köss a lehető leghamarabb olyan biztosítást az ingatlanodra, amelyik tartalmazza a napelemes rendszered árát is. 
 17. Legyél felkészülve mindig egy esetleges tűzre. Az épületben és azon kívül helyezz el nagyteljesítményű tűzoltókészülékeket. (A tűzoltókészülékekről itt olvashatsz bővebben).
 18. Legyenek erős, magas élettartamra tervezett kertészeti és barkács eszközeid.  ( A szerszámokról itt olvashatsz bővebben)
 19. Legyen egy minőségi gáztűzhelyed, amivel minden időjárási körülmény mellett tudsz sütni és főzni. ( A gáztűzhelyekről itt olvashatsz bővebben)
 20. Legyen egy generátorod, ami szükség esetén ( hosszú ideig tartó napmentes napokra) árammal látja el az otthonod. (A generátorokról itt olvashatsz bővebben)
 21. A melegvizet ne napkollektorral állítsd elő, mert ez télen max 30 fokra tudja felmelegíteni a vizet. Napelemeiddel minden nap akár 100 liternyi 53 fokos vizet állíthatsz elő, ha ehhez megfelelő berendezést választasz. ( A melegvíz előállításról itt olvashatsz bővebben).
 22. Legyen mindenből biztonsági tartalékod. 
 23. Minden évben ültess legalább egy fát.